Wanhasta ALMAsta uuteen Vitec ALMAan

Vitec ALMA on uudistunut viime vuosina paljon, mutta muutoksia tulee jatkuvasti lisää. Paikalleen ei voi jäädä junnaamaan. Muutoksesta ja uudistuksesta toiseen on siirtynyt myös Samuli Isohanni oman pitkän uransa aikana.

Samuli Isohanni aloitti työskentelynsä silloisessa ALMA Consulting Oy:ssä vuonna 2000. Alunperin koneinsinööriksi valmistunut Isohanni muuntokoulutti itsensä 1990-luvulla ohjelmistoalan osaajaksi. Uudet työt imaisivat heti miehen mukaansa.

ALMA-ohjelmiston ensimmäinen versio oli myynnissä aina vuosituhannen vaihteeseen saakka. Se oli tarkoitettu etenkin suunnittelukäyttöön. Uudessa ohjelmistoversiossa muun muassa kunnossapito tuli monen muun merkittävän uudistuksen kanssa mukaan ja osaksi laajempaa ohjelmistokokonaisuutta.

"Ei viime vuosituhannen ALMAa ja nykyistä voi oikein verrata mitenkään. Pääsin itse aloittamaan kiinnostavassa vaiheessa, kun uuden version lanseeraus oli vasta edessä. Alussa olin mukana kehittämässä ohjelmiston raportointipuolta ja olen näiden 20 vuoden aikana tainnut tehdä melkein kaikkea mahdollista, mikä ALMAan liittyy. Viime aikoina olen keskittynyt Vitec ALMAssa erityisesti integrointeihin ja raportointiin. Yritysten käyttämien ohjelmistojen välissä on monia erilaisia rajapintoja, mutta aina jokin ratkaisu löytyy, jolla tieto saadaan liikkumaan", kertoo Isohanni.

Koneinsinöörin koulutuksen lisäksi Isohanni on suorittanut diplomi-insionöörin opintoja ja on melkein maisteri Jyväskylän yliopistosta. Työnantaja kannusti opiskeluun työn ohessa ja kandidaatin tutkinto tuli suoritettua.

"Ehkä vielä joku päivä se gradukin tulee tehtyä ja maisterin paperit hankittua. Eihän sitä koskaan tiedä", pohtii Isohanni.

Eläkkeelle vai ei?

Isohanni on keväällä 2021 eläkkeelle jäämisen kynnyksellä.

"Nyt voisi olla hyvä aika siirtyä vähitellen sivuun, kun uusi omistaja tuo mukanaan paljon uusia mahdollisuuksia. Toisaalta, jos minua tarvitaan ja pyydetään, niin tuskinpa minä jostain pienemmistä projekteista pystyn kieltäytymään", hän arvelee.

Kuorma-autovanhus kuntoon

Kevään tuloa Isohanni odottelee jo malttamattomasti. Tallista kesäisille teille haluaa päästä viime kesänä hankittu BMW K1600 B -moottoripyörä. Viime vuonna ajot uudella pyörällä jäivät vielä vähiin, mutta ensi kesänä ainakin Suomea on tarkoitus lähteä kiertämään. Koronatilanteen salliessa ehkä myös Pohjoismaihin voisi pyöräretken suunnata.

"Vanhana koneinsinöörinä minulla on veljeni kanssa työn alla myös hiukan harvinaisempi ja suurempi entisöintikohde. Se on vuosimallia 1959 oleva Scania-Vabis L55 -kuorma-auto. Hieno auto siitä vielä joku päivä tulee", hän uskoo.

Teksti: Kai Tarkka
Kuva: Tia Härkönen