Uusia almalaisia: Tuomas Känsäkoski yrittää automatisoida itsensä

Tuotekehitysinsinööri Tuomas Känsäkoski kehittää Vitec ALMAn palveluita ja pitää yllä asiakkaiden palvelimia. Känsäkosken tehtävänä on myös automatisoida omat työtehtävänsä mahdollisuuksien mukaan.

Todellisuudessa Tuomas Känsäkosken marraskuun 2020 alussa alkanut työura Vitec ALMAlla ei ole millään tavalla uhattuna. Ei tuotekehitystä voi täysin automatisoida. Osittain se on tietysti mahdollista. Känsäkosken toimenkuvaan kuuluu kuitenkin olennaisena osana lyhenne devOps, jossa pyritään automatisoimaan ohjelmistokehitykseen, testaamiseen ja ylläpitoon liittyvät IT-palvelutoiminnot.

"Olen nyt lapsuuteni ja nuoruuteni unelmatyössä täällä Vitec ALMAlla. Koulutukseltani olen automaatiosasentaja, mutta olen harrastanut ohjelmointia jo 12-vuotiaasta lähtien. Päätyönäni olen tehnyt ohjelmointia jo kuusi vuotta ennen tänne tuloani", kertoo Kaustiselta kotoisin oleva Känsäkoski.

Ennen työhakemustaan hän selvitti Vitec ALMAn taustat huolellisesti.

"Tämä on jo hiukan vanhempi, sopivan kokoinen ja vakaa yritys, jolla on hieno historia ja hyvä tulevaisuus edessään. Uskon, että pääsen täällä kehittymään yhdessä yrityksen ja duunikaverien kanssa."

Asiakaspalautteen kuunteleminen on tärkeää

Känsäkoski on aluksi ollut eniten tekemisissä Vitec ALMAn asiakkaiden palvelinympäristöjen päivityksiin liittyvien tehtävien kanssa. Uusia ja parempia palveluja kehitetään asiakkaille ja niitä siirretään käytäntöön. Kehitysideoita on paljon, mutta aivan kaikkia ei ole kannattavaa toteuttaa.

"Käyttöönotto- ja kehitysprojektit on aina resurssoitava oikein. Etteivät työt jää meidän, mutta eivät myöskään asiakkaan puolelta seisomaan. Asiakaspalaverit ja niiden kautta saatu palaute on todella tärkeää. Sen avulla voidaan toteuttaa hallittu projekti, jonka ansiosta asiakas saa juuri sitä, mitä haluaa", hän painottaa.

Etätöitä ja kitarasooloja

Ensimmäiset työkuukaudet Känsäkoskella ovat sujuneet osin etätöissä ja osin toimistolla Kokkolassa. Kaikkia työkavereita hän ei ole vielä tavannut kasvokkain, mutta suurimman osan kyllä. Etätyöt sopivat Känsäkoskelle oikein hyvin, kun työkalut ja yhteydet ovat kunnossa.

Elämää on työpaikan ulkopuolellakin. Känsäkosken kohdalla musiikki on tärkeä henkireikä. Kitara soi Boronium -pop-rock -bändissä ja albumikin on tekeillä.

"Kotona minulla on oma kellaritila, jossa kitaran soittamiseni ei häiritse muuta perhettä", Känsäkoski naurahtaa.

Teksti: Kai Tarkka