Miten saadaan fiksumpaa tiedonhallintaa kiinteistöön?

Teknisen tiedon määrä lisääntyy jatkuvasti kiinteistöjen uudis- ja peruskorjausrakentamisessa. Miten voi edetä tilanteessa, jossa nykyinen huoltokirjaratkaisu ei enää tue toimintaa?, kysyy Vitec ALMAn liiketoimintapäällikkö Jukka Manninen blogikirjoituksessaan.

Rakennukset sisältävät nykyisin huomattavan määrän erilaista tekniikkaa ja kiinteistön omistaja löytää itsensä usein tilanteesta, jossa tavallinen kiinteistön huoltokirjaratkaisu ei enää riitä. Näin on varsinkin silloin, kun halutaan ohjata kiinteistön energiakulutusta ja huoltojen kustannuksia sekä varmistaa kiinteistön turvallinen ja ympäristöystävällinen toiminta.

Kuten missä tahansa uudistuksessa ja toiminnan kehittämisessä, on aluksi syytä kirjata, mikä tarve on muutoksen taustalla. Onko se esimerkiksi jokin seuraavista tilanteista?

  • Kiinteistöön on suunnitteilla investointiprojekti ja olet etsimässä ratkaisua projektinhallintaan ja siihen liittyvään tekniseen tiedonhallintaan.
  • Kiinteistön LVIAS-dokumentaatio on puutteellista ja olet etsimässä tähän uutta ratkaisua.
  • Kiinteistön LVIAS-dokumentaation ylläpito on työlästä ja vie paljon aikaa.
  • Haluat varmistaa, että kiinteistön dokumentaatio täyttää oleelliset turvallisuusvaatimukset.
  • Kiinteistön ylläpitohenkilöstön käytössä ei ole tekninen dokumentaatio (LVIAS) huolto- ja korjaustöitä tehdessä.
  • Haluat varmistaa, että kiinteistön tekninen dokumentaatio tukee kiinteistön elinkaarijohtamista.
  • Haluat, että kiinteistön huoltokirja- ja tekniset dokumentaatioratkaisut ovat samassa järjestelmässä.
  • Kiinteistön hoito- ja huolto-ohjelmien dokumentit ovat reaaliaikaisina ylläpitohenkilöstön käytössä.

ALMA tuo fiksumpaa tiedonhallintaa kiinteistöihin

Vitec ALMA on paremmin tunnettu teollisuuden tuotantolaitosten järjestelmäratkaisuista, joiden yksi osa-alue on ollut rakennus- ja kiinteistötiedonhallinta. ALMA soveltuu kuitenkin hyvin myös pelkästään kiinteistöjen tiedonhallintaan.

Pitkä kokemus teollisuusympäristöjen moninaisten teknisten ympäristöjen hallinnasta sekä kunnossapidosta-, suunnittelusta- ja projektoinnista antaa yrityksellemme mahdollisuuden toteuttaa kiinteistöpuolelle täysin uusia innovatiivisia toteutuksia. Meiltä löytyy kokonaisvaltainen ja skaalautuva ratkaisu kiinteistöomaisuudenhallintaan. Tämä käsittää integroidun kiinteistötietojen, teknisten laitteiden ja järjestelmien hallinnan, dokumentaationhallinnan, huoltokirjan sekä projektipankin.

ALMAa voidaan hyödyntää myös olemassa olevien huoltokirjaratkaisujen yhteydessä. Esimerkiksi ALMAn teknisen tiedon hallinta on liitettävissä olemassa olevaan huoltokirjaan sekä kiinteistöautomaatioon. Tämä mahdollistaa sen, että kiinteistön huollosta vastaavilla on mahdollisuus viankorjauksen sekä huoltojen yhteydessä käyttää teknistä dokumentaatiota.

Jukka Manninen
Kirjoittaja työskentelee liiketoimintapäällikkönä Vitec ALMA Oy:ssä