Kun parin viikon keikasta tulikin parin vuoden projekti

ALMAn projekti- ja käyttöönottopalveluita pitkään hoitanut Risto Korpi on uuden edessä. Miehen titteli ja tehtävät ovat muuttumassa nyt tuotepäällikkyyteen. ALMAn parissa jo 25 vuotta viihtynyt Korpi on tyytyväinen työnantajaansa ja mahdollisuuksiin, joita hän on urallaan saanut. Monia hauskoja muistojakin on matkan varrelta.

Risto Korven työsuhde ALMA:lla alkoi keväällä 1996. Uraa ALMAn parissa Kokkolan ammattikorkeakoulusta aikoinaan sähköautomaatioinsinööriksi valmistuneelle Korvelle on siis tänä keväänä kertynyt neljännesvuosisata. "Olen saanut toteuttaa osaamistani ja oppinut matkan varrella myös jatkuvasti uutta. ALMA on järjestelmänä monipuolinen ja sitä on kehitetty eteenpäin systemaattisesti. Se on motivoivaa meille järjestelmän parissa työskenteleville ja tietenkin etu asiakkaille", hän kertoo.

Suunnittelu- ja dokumentaationhallinnan puolella paljon nähnyt Korpi on tyytyväinen siitä, ettei kukaan enää kyseenalaista tietokantasovelluksia tai laajempiakaan sovelluksia.

Alussa erityisesti oli asiakkaita, joilla oli CAD-piirustustyökalu sekä Excel ja he kokivat, että ne riittävät niine hyvineen. Sittemmin on ymmärretty paremmin tietokantapohjaisen tekemisen edut ja sen tuomat hyödyt dokumentaation ja erityisesti muutoksien hallinnassa. Uuden tietokannan käyttöönotto on toki aina omanlaisensa prosessi, mutta mitä kauemmin se on käytössä, sitä tehokkaampi apu se on. Hyötykäyrä on eksponentiaalinen.

Tietokantojen yleistyessä on vuosien saatossa tullut uusia ulottuvuuksia järjestelmätoimittajillekin. Näistä Korpi mainitsee heti tietoturvan ja käyttäjähallinnan salauksineen.

Mielenkiintoiset projektit ja erilaiset asiakkaat innostavat

Korpi kiittää työantajaansa siitä, miten monipuolisia tehtäviä hän on päässyt tekemään. Hän on toiminut niin projekti-insinöörinä, asiakaspalvelupäällikkönä, projektipäällikkönä ja pian tuotepäällikkönä. Töitä tehdään kollegoiden kanssa yhdessä toisia sparraten ja pilke silmäkulmassa. Lisäksi mies arvostaa työn itsenäisyyttä ja mahdollisuutta tehdä sitä omalla tyylillä.

Käyttöönoton puolella toimimme melkein kuin yksityisyrittäjät ikään. Teemme asiakkaille tarjouksia, hoidamme tilaukset, teemme sovitut työt ja varmistamme sekä koordinoimme kokonaisuuden toimivuuden yhdessä Vitec ALMAn organisaation kanssa.

Projekteista Korvella on hauska tarina kerrottavanaan.

Vitec ALMAn perustaja, jo eläkkeelle siirtynyt Matti Nissilä, antoi minulle keikan urani alkuvaiheessa Valmetille. Hän sanoi, että mene käymään Tampereella, siellä on sellainen parin viikon suunnitteluhomma. No, siellä meni kyllä pari vuotta. Projektit vaihtuivat ja tein valmetlaisten kanssa suunnittelua sekä tuin projektitoimintaa. Valmet hyödyntää edelleen ALMAa kenttäsuunnittelussa.

Myös kouluttajan rooli on ollut Korvelle mieleinen ja moni asiakas on saanut olla muun muassa hänen vetämissään käyttökoulutuksissa: ”Olen näiden vuosien aikana kouluttanut paljon ja tykkään tehdä sitä. En ole varsinaisesti esiintyjä, mutta kun tuntee asian, niin se riittää. Tuotepäällikkyyden myötä kouluttamista saattaa tulla vielä vähän enemmän”, hän tuumii.

Pitkästä aikaa livenä asiakkaalla

Risto Korpi on tottunut urallaan siihen, että töitä on paljon ja useitakin projekteja päällekkäin. Työajan hallinnan hän on kokenut toisinaan haasteelliseksi, koska hän on itse tehnyt projekteissa paljon asiantuntijatyötä sekä hoitanut lisäksi projektinhallinnan asiakkaan suuntaan. Korpi onkin tyytyväinen, että Vitec ALMAlla on mietitty tähänkin ratkaisua.

Kollega Janne Mäkinen ottaa enemmän isoa roolia projektien hallinnasta. Tämä on hyvä kehitysaskel ja palvelee jälleen niin meitä almalaisia kuin asiakkaitakin, Korpi sanoo.

Toinenkin muutos – tai oikeammin paluu vanhaan normaaliin – on Korvelle mieluinen: ”Pikkuhiljaa korona jää toivottavasti taka-alalle ja pääsemme taas livenä asiakkaiden luokse. Verkon ylikin hommat tietenkin hoituvat, mutta kyllä kasvotusten tapaamisia olen kaivannut. Viime viikolla olin pitkästä aikaa asiakkaan luona Tampereella, ja se oli kyllä inspiroivaa."

Teksti: Tia Härkönen
Kuva: Risto Korven oma arkisto