Vitec ALMAn kesä 2023: Ohjelmointia ja tuotekehitystä

Vitec ALMAn kesään kuuluvat kesätyöntekijät. Markus Paananen ja Saku Tenkula ovat molemmat tieto- ja viestintätekniikan opiskelijoita Kokkolan ammattikorkeakoulu Centriassa. Kesätöissä opintojen teoriat muuttuvat toimiviksi käytännöiksi.

Saku Tenkula (kuvassa vasemmalla) on pohjoisen poika Pellosta. Hirsitalokehikoiden ja -elementtien valmistuksen kanssa useamman vuoden työskennellyt Tenkula päätyi Pellosta Kannukseen elementtitehtaalle töihin ja lopulta syksyllä 2022 Centriaan opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikkaa. Vitec ALMAan Tenkula tuli alunperin hakeneeksi kesätöihin, kun almalaiset kävivät esittäytymässä Centrian opiskelijoille keväällä.

It-ala ja ohjelmointi ovat aina kiinnostaneet minua. Rakennusalalla työskennellessänikin harrastin vapaa-ajallani kokeellisten pelien suunnittelua ja 3D-mallinnusta. Perehdytys kesätöihin on ollut perusteellista ja erityisesti Java-ohjelmointiin olen päässyt kiinni.
Saku Tenkula

 

Ensimmäisenä opiskeluvuotena on Centriassa käyty läpi ohjelmoinnin perusteita. Tenkulan mukaan nyt on ollut todella mukavaa päästä tekemään ohjelmointia myös käytännössä. Sekä Tenkulan että Paanasen työpisteet löytyvät Kokkolan toimistolta tuotekehityksen puolelta.

Teoriasta käytäntöön ja meripelastukseen

Markus Paananen (kuvassa oikealla) on alunperin kotoisin Jyväskylästä. Hän on muuttunut ainakin toistaiseksi kokkolalaiseksi aloitettuaan opiskelut samaan aikaan ja samalla luokalla Saku Tenkulan kanssa. Vitec ALMA ei ollut Paanasellekaan tuttu yritys entuudestaan, mutta nopeasti tuntuma sekä työyhteisöön että ALMA-ohjelmistoon syntyi.

On ollut todella mukavaa. Olen aikaisemmin ohjelmoinut muun muassa CNC-työstökoneita ja sorveja sekä ollut jo pitkään kiinnostunut monenlaisesta ohjelmoinnista. Vitec ALMAlla teoria muuttuu käytännöksi ja koko ajan pääsee kehittymään vauhdilla eteenpäin. Kouluun ja siellä suoritettuihin kursseihin verrattuna ohjelmointitahti on paljon kovempi, mutta tuloksetkin aivan erilaisia ja konkreettisia. Pääsee keskittymään asioihin paljon paremmin ja syvällisemmin.
Markus Paananen

Paanasen ja Tenkulan kesä on kulunut lähinnä töiden parissa. Markus Paananen aikoo jatkaa jo aikaisemmin aloittamaansa vapaaehtoistoimintaa Kokkolan Meripelastajat ry:ssä.

”Asun Kokkolassa meren äärellä ensimmäistä kertaa elämässäni, joten päätin tutustua rannikon elämään meripelastuksen kautta. Heti ensimmäisellä tutustumiskerralla päädyinkin sitten kuivapuvussa jäiden keskelle pulikoimaan,” muistelee Paananen.