ALMAn tietoturva on huoltovarmuuden takaaja

ALMA on tietojärjestelmä, jota käytetään useassa huoltovarmuutemme kannalta tärkeässä yrityksessä ja yhteisössä. Hyvä tietoturva on kriittisesti tärkeissä tietojärjestelmissä itsestäänselvyys, jonka on oltava aina kunnossa.

Tietoturvalla tarkoitetaan yleensä ihmisten, yritysten ja yhteisöjen datan ja dokumenttien turvallista säilyttämistä ja siirtämistä. Kyberturvallisuus on osa tietoturvaa, ja se käsittää kaikenlaisen tietotekniikkaan liittyvän toiminnan turvallisuuden. Yrityksille ja ihmisille molemmat ovat tärkeitä.

 

Vitec ALMAn asiakkaissa on useita huoltovarmuuden kannalta tärkeitä toimijoita. Tietoturva on luonnollisesti elintärkeä asia kaikille yrityksille ja yhteisöille, mutta yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisen tärkeille yrityksille asia on vieläkin tärkeämpi. Kyberuhat muuttuvat jatkuvasti ja siksi meidän ohjelmistojen suunnittelijoiden on oltava aina valppaana.
Vitec ALMAn ICT ja tietoturva-asiantuntija Teemu Urpilainen

 

 

Itseään koko ajan kouluttava Urpilainen tuntee tieto- ja kyberturvaan liittyvät asiat perinpohjaisesti. Uusia uhkia löytyy maailmalta jatkuvasti, mutta niihin reagoidaan Vitec ALMAssa nopeasti, yleensä jo etukenossa.

Tietoturvan merkitystä ei pidä koskaan aliarvioida

Urpilaisen mukaan sekä yksittäiset kansalaiset että yritykset aliarvioivat liian usein oman anonymiteettinsä ja tietoturvan merkityksen. ”Ei kukaan ole kuitenkaan meidän asioista niin paljon kiinnostunut…” Kyllä on. Monikin taho, varsinkin globaalista näkövinkkelistä.

”Tietoturvasta on huolehdittava niin töissä, kotona, koulussa kuin vapaa-ajallakin. Huoltovarmuuden kannalta kriittisillä toimialoilla turvallisuusasiat vielä korostuvat. Tietokantoja vuodetaan ja varastetaan jatkuvasti. Vastaamo-tietovuodon kokoisia vuotoja ei onneksi tapahdu usein, mutta valitettavasti vasta ne herättävät monet meistä. Tappiot ovat usein sekä henkisiä että taloudellisia”, muistuttaa Urpilainen.

Asiakkaiden data pidetään aina turvassa

Vitec ALMAn tietoturva-ajattelussa ykkösasia on asiakkaiden datan turvallisuus ja koskemattomuus. Aina mietitään vielä toisenkin kerran, kuinka tietojen tallennus ja liikuttaminen tapahtuvat mahdollisimman turvallisesti. Ei toivota asioita vaan toimitaan itse aktiivisesti.

”Tyypillisiä tietoturvaongelmia ovat esimerkiksi työntekijöiden saamat tietojenkalastelulinkit ja huonot salasanat. Asiakkaiden tiedot – sähköisinä tai paperilla – eivät saa koskaan jäädä kaikkien näkyviin. Verkkomaailman ongelmat voivat siirtyä nopeasti reaalimaailmaan ja toisinpäin. Vitec ALMAssa ja koko Vitec-konsernissa järjestetään säännöllisesti tieto- ja kyberturvaan liittyviä koulutuksia. Niiden avulla lisätään turvallisuusajattelua ja kerrotaan ajankohtaisista uhkakuvista, joihin on syytä varautua”, listaa Urpilainen.

Tietoturva on osa ALMAn dna:ta

Yritys, jonka data ja tietoliikenne eivät ole turvassa, ei nykymaailmassa pitkään pärjää. Moni osaa rakentaa tehdasrakennuksen, mutta tehtaan tuotantolinjan ja sen laitteiden toiminta kannattaa yrityksessä pitää vain sen omana tietona. Tuotantoon liittyvä aineeton pääoma on usein jo yhtä tärkeää, ellei tärkeämpääkin, kuin yrityksen aineellinen pääoma. 

”SaaS-maailmassa on mahdollista huolehtia asiakkaan koko ohjelmistokokonaisuuden tietoturvasta säännöllisillä palvelinohjelmistojen päivityksillä. Käytössä olevassa ALMAn SaaS-versiossa on aina kaikki viimeisimmät tietoturvapäivitykset. Ne suojelevat kaikkien SaaS-asiakkaiden järjestelmiä välittömästi. Voikin sanoa, että perinpohjainen tietoturva-ajattelu on jo aivan keskeinen osa Vitec ALMAn dna:ta”, toteaa Urpilainen.